Sok érdeklődő cégvezető vagy döntéshozó kérdezte, hogy miért ilyen “furcsa” a Symbol Ügyvitel termék árazási módszere. Azaz miért telepíthető korlátlan számú számítógépre termékünk?

Valóban sok gyártó van a piacon, aki egy kecsegtető, gyakorlatilag diszkont ár mellett is erős hat számjegyű (100-300.000 Ft) végszámlát küld, mert a gépek számához a felhasználó becsületesen beírta, hogy “Igen, 5 gépen kívánom használni.” Hiába vagyunk dobozos termék gyártók, mi ezzel szemben nem a tömegtermék jellegű értékesítésre fektetjük a hangsúlyt, sokkal inkább a megoldást szállítjuk, azon az áron, amit a felhasználó a termék dobozán is lát. Szinte közhely, hogy nincsenek rejtett költségek. Ez nálunk valóban így van.

Ha komolyabban mögé nézünk, egy szoftvertermék ára nem határozható meg pontosan. Sőt becsülni sem lehet azt. Ehelyett várható fogyás és befektetett energia/munkaidő alapján próbálják meg a cégek beárazni termékeiket. (Vannak, akik inkább a legolcsóbb konkurrens árából levonnak 1000Ft-ot, majd ezt tekintik a termékük árának. Ez is egy kereskedelmi stratégia. Ez a PennyMarket sikerének titka.)

Mi a Symbol Tech Kft-ben úgy gondoljuk, hogy a termék a hálózatban feltelepített, 2-5 számítógépen futó, minden munkafolyamathoz eszközt kínáló szoftverrendszer. Mi ezt a rendszert értékesítjük, szállítjuk mint termék. Cége válogatja, hogy a terméket 2 vagy 8 számítógépen használja. A megoldás maga a termék.

 

“Mi lenne, ha egy weboldalt is csak napi 10 alkalommal lehetne megnézni?”

Ezzel összhangban vannak azok a gondolatok is mely szerint egy szoftverpéldány csak másolata egy már meglévőnek, ezért akár lehetne ingyenes is! Olyannyira összhangban vannak a gondolatok, hogy bíztatjuk is felhasználóinkat a szoftver másolására és minél több gépen való használatára. Az adatbázis és a benne rejlő üzleti logika az, ami az értéket képviseli. Cégünk innovációjának jelentős része is itt helyzekedik el. A végfelhasználói számítógépek csak eszközök az üzleti logika eléréséhez. Mi lenne, ha egy weboldalt is csak napi 10 alkalommal lehetne megnézni? Nincs és ne is legyen mennyiségi korlát!

Az már csak könnyebbség, hogy nem kell a licenszkezelést olyannyira elbonyolítani, hogy az ellenőrizze a bejelentkezett felhasználók vagy a bekapcsolt számítógépek számát. Ennyivel is egyszerűbb és hibabiztosabb.

 

Célkitűzésünk követni ezt az utat, sőt elkötelezettek vagyunk a termékkövetési díj bekerülési árhoz való rögzítésében is, ez a mi hires 30%-unk. És itt sincsenek rejtett meglepetések.