A díjbekérő látszólag egy új fogalom az ügyvitelben, pedig már régóta létezik. Csak szűkös időkben egyre gyakrabban probléma, hogy nem érkezik be a pénz, de havi/negyedéves áfa bevallás és befizetés már esedékes.

Lássuk, mikor célszerű és mikor KELL kiállítani a díjbekérőt (régebben proforma vagy pro-forma)?

Első eset: Előleg számlát csak akkor állíthatok ki, ha a pénz nálam van, hiszen nem stornózható, csak helyesbíthető. Az előleg egy teljesült pénzügyi gazdasági esemény bizonylata. Emiatt átutalásos előlegszámla nem kiállítható. Ilyen esetben díjbekérőt kell alkalmazni! A díjbekérő kiegyenlítése után kiállítható az előlegszámla, amely felhasználható majd valamikor egy végszámlában.

A könyvelők meg fogják a fejüket, hogy a DB/2010/00147-es díjbekérőre utalt a partner, de ezzel az SZ/2010/00258-es számla lesz kiegyenlítve…

Másfeledik eset: Ha nem biztosított a számla kiegyenlítése (de mégis ki kell szolgálnom a vevőimet), akkor küldök egy díjbekérőt, majd ha beérkezett az összeg, akkor egy végszámlát. Ezzel lehet ÁFA-t “spórolni”.

A könyvelők itt is fogják a fejüket, hogy a DB/2010/00478-es díjbekérőre utalt a partner, de ezzel az SZ/2010/00784-es számla lesz kiegyenlítve…

Második eset: Az igazi ügyviteli iskolapélda a rendeléshez adott előleg. Például egy fűtési rendszerekkel foglalkozó cég egy 500.000 Ft-os kazán beszerzése előtt kér 10% előleget. A rendelésen ezt fel is tűnteti.
A rendeléshez egy kattintással (Symbol Ügyvitelt használva) elkészül egy díjbekérő, amely jogalapot képez a céges számláról való átutalásra. Eddig a két cég könyvelője még nem sejt semmit. A díjbekérő kiegyenlítése után elkészül az előlegszámla (max egy kattintás). Erről már tud a könyvelő.
Az előlegszámla pedig csak és kizárólag a rendeléshez készült számlán használható fel! Amikor az 500.000 Ft-os rendelést számlázzuk, automatikusan rákerül a -50.000 Ft előleg. Ez az előleg máshol nem is használható fel, hiszen erre a rendelésre kértükbe a díjat (díjbekérő).

Olvasson további részleteket és Próbálja ki INGYEN a Symbol Ügyvitel Számlázó Programot: http://www.symbolugyvitel.hu/szamlazo-program/

A fentiek a Symbol Ügyvitel rendszer STANDARD verziójában is megtalálható. A használatát csak javasolni tudjuk mindenkinek! http://www.symboltech.hu/ugyvitel/standard/